ЙОГА НИДРА

ЙОГА НИДРА
10 юли 2021

Йога нидра е мощна техника, която ни учи как да релаксираме съзнателно. При нея сънят не се счита за релаксация. Хората имат чувството, че релаксират, като потънат в някой удобен стол с чаша кафе, гледат филм или четат вестник. Всички тези занимания представляват само сетивно развлечение, а в действителност истинската релаксация е преживяване, което далеч надхвърля всичко това.

 
Йога нидра е систематичен метод за предизвикване на пълна физическа, умствена и емоционална релаксация. Терминът йога нидра произлиза от две думи: йога, която означава единение, или съсредоточено осъзнаване, и нидра, която означава сън. По време на практиката йога нидра изглежда, че човек сякаш спи, но съзнанието му функционира на едно по-дълбоко ниво на осъзнаване. По тази причина йога нидра често е наричана "психичен сън“ или дълбока релаксация с вътрешно осъзнаване.
 

В това гранично състояние между съня и будуването се осъществява спонтанна връзка с подсъзнателните и несъзнателните измерения. Състоянието на релаксация при йога нидра се постига чрез обръщане навътре и отдалечаване от външните преживявания. Ако съзнанието може да се отдели от външното осъзнаване и от съня, то се превръща в нещо много мощно и може да се използва по редица начини – например за развиване на паметта, за увеличаване на знанията и творческите способности или за трансформиране природата на човека.

 

Как да практикуваме йога нидра?

Последвайте линка към сайта на Plan To Be / Generator и записа на медитация йога нидра от Калина Радичева ТУК.

Всичко, от което се нуждаете е тихо и спокойно място, и 20 минути за себе си.

По време на йога нидра се използва понятието САНКАЛПА. Това е индивидуално мисловно утвърждение, което всеки сам трябва да формулира за себе си. Как да направите това - прочетете ТУК.

 

ПРАКТИКУВАЙ ЙОГА НИДРА ВСЕКИ ДЕН.

СУТРИН, ЗА ДА ВЛЕЗЕШ СПОКОЕН В ДЕНЯ И

ВЕЧЕР, ЗА ПОДГОТОВКА ЗА ЗДРАВ СЪН.

 

 

 

ПЛАМЪКЪТ НА ТРАТАКА

Медитативна практика с ярък ефект.

прочети още

СИЛАТА НА САНКАЛПА

Бъдете една крачка по-напред от това, което искате да постигнете.

прочети още

ЗВУКЪТ НА ТИШИНАТА

Науката казва: тишината е жизненоважна за мозъка ни

прочети още